tiistai 31. tammikuuta 2017

Kuntalaisaloitteet 2016 tammi-huhtikuu



Nämä kuntalaisaloitteet on tehty ja lähetetty ennen tässä blogissa jo julkaistujen kuuden keräysaloitteen tekoa.




Paikallisliikenteen linja-autoihin gps-paikannin ja tieto nettiin sovelluksen käyttöön
 


Aloite:
Ehdotan kuntalaisaloitteena seuraavaa

Jyväskylän seudun joukkoliikenteen busseihin olisi hyvä laittaa paikannin, joka lähettää reaaliaikaista tietoa asemastaan. Netistä on esimerkiksi saatavilla Nysse-sovellus (Android ja Windows phone), jota käytetään tällä hetkellä neljässä kaupungissa, Tampere, Helsinki, Oulu ja Jyväskylä. Kaikissa muissa kaupungeissa sovellus tarjoaa myös livedataa linja-autojen liikkeistä. Jyväskylän seudun joukkoliikenne tarjoaa jo aikataulut open datana. Näiden lisäksi kaupunkilaisten palvelujen parantamiseksi ja joukkoliikenteen suosion kasvattamiseksi olisi hyvä tarjota myös tarkempi reaaliaikainen tieto linja-auton liikkeistä.

Nykyinen virallinen käytäntö:
Tietoja on saatavilla netistä kiinteinä aikatauluina ja niiden paperisina versioina.

Vaihtoehtoinen parempi käytäntö
Nysse-sovelluksella  voidaan saada arvioitua tietoa matkan välillä olevasta pysäkistä myös Jyvässeudulla mutta sovellus ei kerro tarkempaa tietoa linja-autojen reaaliaikaisesta kulusta. Sovelluksen heikkona puolena on se, että vieraalla alueella liikuttaessa bussin tulon arviointi  on tästä huolimatta haastavaa.

Muutoksen edut:
Asiakas pystyisi paremmin hahmottamaan missä linja-auto on tällä hetkellä ja onko se aikataulussaan. Esimerkiksi talvella yli miinus kymmenen asteen pakkasella sitä mieluummin odottaisi aamulla kotona lämpimässä kylmän pysäkin sijaan.

Muutos kannustaisi Jyväskylän kaupungin ja Muuramen kunnan asukkaita yhä enemmän vaihtamaan joukkoliikenteeseen myös työmatkaliikenteessä.

Tämä aloite on lähetetty sekä Jyväskylään joukkoliikennejaostolle, että Muuramen kunnalle.

Vastine 19.12.2016:
Muurame: Aloitteen mukaiset toimenpiteet ovat työnalla.

Yleinen tieto:
Jyväskylän joukkoliikenteellä on suunnitteilla ottaa aluksi koekäyttöön tämänkaltainen järjestelmä vuoden 2017 aikana.


Pyöräparkki 2x ja opastetaulu Kinkomaantien parantolantien risteyksen linja-autopysäkeille
 


Aloite:
Ehdotan aloitteena seuraavaa:
Kinkomaan keskustassa Kinkomaantien Parantolantietä lähimmille linja-autopysäkeille olisi hyvä tehdä 1-2 levikettä linja-autopysäkkien viereen, joihin perustettaisiin pyöräparkki 1-2 kpl (mielummin kaksi).
Toiseen (lähempänä Parantolantietä olevaan) levikkeeseen olisi hyvä laittaa opastetaulu, joka kertoisi alueesta olennaista tietoa ja mainostaisi alueen palveluja.

Nykyinen käytäntö:
Pyöräparkkia ja opastetaulua ei ole

Muutoksen edut:
Kun 1.6.2016 julkinen linja-autoliikenne lakkaa käymästä Kinkomaan sairaalan pysäkillä matka pysäkille muuttuu monelle pitkäksi. Jo tällä hetkellä Ahvenlammen asuntoalueen perukoilla pysäkille on matkaa yli kilometri. Sama tapahtuu 1.6.2016 myös Päijänteen rantaan rakentuvalle Vitapoliksen alueen uudelle omakotialueelle. Molemmilla puolilla on kouluikäisiä lapsia tai vanhempia opiskelijoita. Kinkomaa on Muuramen nopeimmin kasvava taajama, joten lienee oletettavaa että lapsia, opiskelijoita, autottomia, vanhuksia ja muita julkisen liikenteen käyttäjiä tulee olemaan jatkuvasti kasvava määrä.

Pyöräparkki mahdollistaisi julkisen liikenteen paremman saavutettavuuden. Julkisen liikenteen käyttäjä voisi aamulla pysäköidä pyörän, kävelyavun tai raskaan tavaran kantoavusteen, jota voisi käyttää palatessaan takaisin. Kauppa avataan vasta syksyllä ja useat joutuvat käymään kaupassa ja kantamaan tavarat kotiin, jonne voi olla matkaa kilometri. Kauppa on tervetullut lisä Kinkomaalle mutta ei silti pystyne tarjoamaan sitä tavaravalikoimaa mitä Jyväskylän tai Muuramen kauppakeskukset voivat tarjota.

Tälläkin hetkellä Kinkomaan ja  Vitapoliksen alueen palvelut voisivat olla tunnetumpia ja paremmin markkinoituja. Tilanne vaikeutuu edelleen kun 1.6.2016 julkisen liikenteen vuorot eivät enää kulje Kinkomaan Sairaalan (Vitapoliksen) pysäkille, yritykset joutuvat pussinperälle, jonne poikkeavat ja jonka tietävät ainoastaan alueen asukkaat. Tämän välttämiseksi ja Kinkomaan palvelujen ja nähtävyyksien markkinoimiseksi Kinkomaan keskustan Parantolatietä lähimmälle linja-autopysäkin levikkeelle olisi hyvä pystyttää opastetaulu. Siinä olisi seuraavaa:
Opasteet:
Missä sijaitsevat kolme alueella olevaa vanhusten palvelukotia ja etäisyys niihin (Vitapoliksen alueella), tätä tietoa tarvitseva 150 palvelukodin asukkaan omaiset ja tuttavat
Kinkomaan alueen nähtävyydet:
Vitapoliksen rantaraitti ja Lemmenniemi, lisäksi Kinkomaan Sairaalan valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö
Kinkomaan palvelut:
Vitapoliksen Frisbeegolf-rata
Vitapoliksen Tenavat-lasten päiväkoti
Vitapoliksen lounasruokala ja muut Vitapoliksen alueen palvelut
Vitapoliksen kesäkahvila

Vastine 19.12.2016
Kinkomaantie on valtion hallinnoima tie. Muuramen kunta puoltaa hanketta ja esittää edelleen Keski-Suomen ELY-keskukselle, että linja-autopysäkkien yhteyteen Kinkomaalla kehitettäisiin pyöräparkkia. Muuramen kunta pyrkii edesauttamaan hanketta.


Paikallisliikenteen linja-autopysäkkien siistiminen/korjaaminen ja vaihtaminen
 


Aloite
Ehdotan aloitteena seuraavaa:
Linkkiuutisten (kevät 2016) mukaan autoihin ja pysäkeille asennetaan lähitulevaisuudessa infonäyttöjä. Jyseli2025-raportin mukaan" bussipysäkit ovat bussiliikenteen näkyvä ja pysyvä tunnusmerkki". Myös Muuramen palvelustrategia vuodelta 2011 kertoo, että "Pysäkkien ulkoasua siistitään ja mahdollisesti hankitaan näyttötaulu(ja) Muuramen keskeisimmille pysäkeille".
Ehdotan että Muuramen kunnan paikallisliikenteen linja-autopysäkkien kunto tarkistetaan tämän kesän 2016 aikana ja korjataan puutteet. Työlle ei näytä määrätyn vakituista tekijää, joten sen voisi teettää esimerkiksi työllistymistä edistävänä palveluna paikallisilla työttömillä.

Ehdotan samalla että Muuramen keskustan pysäkit ja Kinkomaan keskustan kaksi linja-autopysäkkiä korvataan uusilla kovamuovisilla läpinäkyvillä pysäkeillä. Näitä on käytössä esimerkiksi Säynätsalossa ulkonäkökriittisimmissä kohteissa.

Nykyinen käytäntö:
Pysäkkien kunto on hyvin vaihteleva ja joillain seuduilla niitä ei ole kunnostettu vuosiin. Esimerkiksi Kinkomaan keskustan molemmat pysäkkikatokset viestivät jatkuvasti vilkkaasti liikennöidyn tien käyttäjille aivan toista kuvaa mitä 1300 asukkaan Muuramen kunnan nopeimmin kasvavan taajaman tulisi. Ne ovat maalattuja erilaisin graffitein ja toista niistä on vähän poltettukin. Pysäkeistä saa erityisesti Kinkomaalla suttuisen kuvan koko alueesta mikä ei voine olla Muuramen kunnan tahtotila.

Muutoksen edut:
Valmistautua lähitulevaisuudessa tuleviin infonäytöllisiin bussipysäkkeihin.
Lisätä Muuramen keskustan ja Kinkomaan keskustan laatuvaikutelmaa, parantaa asukasmukavuutta ja samalla viestittää vierailijoille alueen elinvoimaisuudesta ja hyvästä elintasosta.



Vastine 19.12.2016 (tiivistelmä):
Tekninen osasto on korjauttanut ja maalauttanut linja-autopysäkkejä Muuramessa, työ teetetty työpajalla. Pysäkkien kokonaan uusimiseen ei ole varaa. Mikäli uudenlaisia pysäkkien näyttötauluja saadaan seudulle, niin niitä pyritään saamaan keskeisille paikoille myös Muuramessa.

Arkielämän tieto:
Aloitteessa mainitut kaksi Kinkomaan pysäkkiä on korjattu. Kiitos :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti