tiistai 7. helmikuuta 2017

Kuntalaisaloitteiden käsittely 2016

Kuntalaisaloitteiden käsittely 2016

Palautus

Kerättävät kuusi kuntalaisaloitetta palautettiin Muuramen kunnalle 23.8.2016.

Aloitteet saivat seuraavasti kannatusilmoituksia:
  • Kirjasto takaisin Kinkomaalle  311 kpl (2 % raja ylittyy)
  • Muuramen liittyminen Kuntalaisaloite-palveluun 115 kpl
  • Paikallisliikenteen linja 16 palauttaminen käymään Kinkomaan sairaalalla (Vitapolis) 161 kpl (2 % raja ylittyy)
  • Paikallisliikenteen linja 21 palauttaminen käymäään Kinkomaan sairaalalla (Vitapolis) 127 kpl
  • Kinkovuorentien (6090) ja Muuramentien risteykseen tulisi rakentaa liikenneympyrä 238 kpl (2 % raja ylittyy)
  • Kinkovuorentielle (6090) tulisi rakentaa keveyen liikenteen väylä 401 kpl (2 ja 5 % raja ylittyy, käsiteltu valtuustoaloitteena
Yhteensä allekirjoitettuja kannatusilmoituksia oli 1353 kpl.


Projekti

Olen erittäin kiitollinen aloitteiden saamasta myönteisestä vastaanotosta Muuramen kuntalaisilta. Aloitteenkerääjänä olin minä ja lisäksi Muuramen kunnan kirjastolla oli keräyspiste. Mikäli kerääjiä olisi ollut enemmänkin, olisi suurempikin kannatusilmoitusten allekirjoittajien määrä ollut helposti saavutettavissa. Erityisesti Kinkovuorentien kevyenliikenteenväylä, joka yhdistäisi Muuramen ja Jyväskylän Säynätsalon kevyenliikenteenväylät sai sydämellisen vastaanoton. Myös Säynätsalolaiset olisivat halunneet osallistua. Kinkovuorentien puuttuva kevyenliikenteenpätkä on vaarallinen ja kapea. Kevyenliikenteenväylä mahdollistaisi sekä Kinkomaalaisten että Säynätsalolaisten paremman ja turvallisemman liikkumisen Muurameen päin. Asian tärkeysaste on noussut tänä vuonna kun Muuramen kauppakeskuksen uudet marketit avattiin. Parempia liikenneyhteyksiä tarvitaan kasvaneen kiinnostuksen ja liikenteen mukana.
Oman arvioni mukaan noin yhdeksänkymmentä prosenttia tapaamistani äänestysikäisistä Muuramen kuntalaisista tuki ainakin yhtä aloitetta. Kiitos tästä, se on huikea luku. Muurameen liitetään aina käsite Muuramen henki. Koen löytäneeni sen nyt Muuramelaisten sydämistä. Minulla on ollut ilo toimia viestinviejänä kunnan suuntaan. Runollisesti ilmaisten asian "löysin Muuramen hengen muuramelaisten sydämistä. Kiitos tästä projektista.


Kunnanhallituksen kokous 12.12.2016

Muuramen liittyminen Kuntalaisaloite-palveluun


Vastine "Kunnanhallitus selvittää edelleen palvelun järjestämisestä aiheutuvia kustannuksia ja tekee sen pohjalta päätöksen palvelun käyttöönottamisesta".
19.12.2016 kunnalle on toimitettu (Pauliina Takala ja Sami Niemi) laskelma kustannuksista, jotka ovat 0 e kuntalaisaloitepalvelun päässä ja pari tuntia työtä Muuramen kunnan puolella.
Tämän jälkeen asia ei ole ollut esillä Kunnanhallituksen kokouksessa ja odottaa päätöstä.

Kunnanvaltuuston kokous 19.12.2016

Kunnanvaltuustossa käsiteltiin kahdeksan aloitetta, jotka olivat kaikki minun tekemiäni.


Kirjasto takaisin Kinkomaalle

Aloitetta ei käsitelty.

Paikallisliikenteen linja-autoihin gps-paikannin ja tieto nettiin sovelluksen käyttöön

(Aloite lähetetty sekä Joukkoliikennejaostolle että Muuramen kunnalle).
Vastine: "Aloitteen mukaiset toimenpiteet ovat työn alla".
Jyväskylän liikenteen mukaan tämän pitäisi tulla koekäyttöön vuoden 2017 aikana
Keskustelu: Ei keskustelua

Wifi-yhteys paikallisliikenteen linja-autoihin asiakkaiden käyttöön

(Aloite lähetetty sekä Joukkoliikennejaostolle että Muuramen kunnalle)
Vastine; "Asiaa selvitellään joukkoliikenneviranomaisen puolella".
Joukkoliikennejaoston vastine "Ei tarvetta".
Keskustelu: Ei keskustelua

Pyöräparkki ja opastetaulu Kinkomaantien ja parantolan risteyksen linja-autopysäkeille

Vastine: "Muuramen kunta puoltaa hanketta ja esittää edelleen Keski-Suomen Ely-keskukselle, että linja-autopysäkkien yhteyteen Kinkomaalle kehitettäisiin pyöräparkkia. Muuramen kunta pyrkii edesauttamaan hanketta". "Uuden kaupan kiinteistölle on esitetty infotaulun laittamista. Muuramen kunta pyrkii edesauttamaan asiaa".
Keskustelu: Asiasta käytiin lyhyt keskustelu, jossa valtuutettu toivoi Muuramen aktiivisempaa otetta asiaan koska asia ei ole iso työltään mutta sille on tarvetta. Muuramen kunta halusi edistaa asiaa edelläkuvatulla tavalla.


Paikallisliikenteen linja-autopysäkkien siistiminen/korjaaminen ja vaihtaminen

Vastine: "Tekninen osasto on viime vuonna korjauttanut ja maalauttanut linja-autopysäkkejä Muuramen keskustan alueella,  työ on teetetty Työpajalla. Materiaalikustannuksia on saatu Keski-Suomen Ely-keskukselta, joka hallinnoi Muuramentietä ja Kinkovuorentietä. Tänä vuonna työtä on jatkettu". "Mikäli uudenlaisia pysäkkien näyttötauluja saadaan seudulle, niin niitä pyritään saamaan keskeisille paikoille myös Muuramessa."
Keskustelu: Ei keskustelua

Paikallisliikenteen linja 16 palauttaminen käymään Kinkomaan sairaalalla (Vitapolis)


Vastine: "Alueen kehittymisen ja asukasmäärän kasvun myötä joukkoliikenneyhteyksiä tulee tarkastella myöhemmin uudestaan". Vastine kokouksessa " Muurame voi käyttää vaikutusvaltaansa jos Vitapoliksen liiketoiminta kehittyy".
Keskustelu: Ei keskustelua.

Paikallisliikenteen linja 21 palauttaminen käymäään Kinkomaan sairaalalla (Vitapolis)


Vastine: "Alueen kehittymisen ja asukasmäärän kasvun myötä joukkoliikenneyhteyksiä tulee tarkastella myöhemmin uudestaan.
Keskustelu: Valtuutettu Teea Kortetmäki esitti kysymyksen voitaisiinko linja-auto 21 saada käymään tarvittaessa Kinkomaan sairaalalla. Tätä ei pidetty mahdollisena.

Kinkovuorentien (6090) ja Muuramentien risteykseen tulisi rakentaa liikenneympyrä


Vastine "Kinkovuorentien  ja Muuramentien risteykseen on suunniteltu liikenneympyrä. Molemmat tiet ovat Keski-Suomen ELY-keskuksen hallinnoimia. Maksimijonot Kinkovuorentiellä ovat vielä hetkellisiä. Investointimäärärahojen puitteissa kunta pyrkii edesauttamaan asiaa."
Keskustelu: Ei keskustelua


Kinkovuorentielle (6090) tulisi rakentaa keveyen liikenteen väylä


Vastine: Suurin osa toteutumattomasta väylästä sijoittuu Jyväskylän kaupungin alueelle. Tietä hallinnoi Keski-Suomen Ely-keskus. Muuramen kunta on pyrkinyt ja pyrkii edelleen edesauttamaan hanketta, suurin osa investointivastuusta ei kuitenkaan ole Muuramen kunnalla.
Keskustelu: Ei keskustelua

Omat kommentit aloitteista


Pyöräparkille olisi kysyntää. Käytännössä työ ei ole suuri. Ahvenlammen periltä ja Vitapoliksen takaa matka lähimmälle pysäkille on yli kilometrin. Pyörällä matka-aika lyhenisi mukavasti. Yleensä kesäisin pysäkin takana on vähintään yksi pyörä.

Pysäkkien korjaus
Sotatut ja osittain poltelut pysäkit ovat olleet Kinkomaan keskustaa rumentamassa monia vuosia. Ne eivät antaneet Kinkomaasta mitenkään positiivista kuvaa ohiajaville autoille. Kiitos kahden pysäkin korjaamisesta keskusta-alueella.

Infotaulu
Infotaulut ovat jostain syystä erittäin vähän haluttuja niistä päättävien tahojen puolella. Tällä hetkellähän Vitapoliksen alue jää pahasti varjoon muun muassa linja-autovuorojen lopettamisen myötä, joka haittaa alueen kehittämistä.

Kevyenliikenteenväylä
Kinkovuorentien puuttuva kevyenliikenteenväylä on on hiertänyt minua jo noin kaksikymmentä vuotta. Tie on vaarallinen sekä pyöräilijöille että autoilijoille. Monien Muuramelaisten ja Säynätsalolaisten kanssa käymieni keskustelujen kuten myös tämän aloitteen ja Muuramen kunnan kevyen liikenteen tuloksena kevyen liikenteen väylälle olisi todella tarvetta.
Kesällä kävin pyörällä ruokala Salossa ja tutkin kahvinjuonnin ohessa paksua kirjaa Säynätsalon historiasta. Säynätsalon tehdas on ollut merkittävä työllistäjä Muuramelaisille (ja tuonut tietysti myös vaurautta Muuramelle asukkaiden verojen muodossa) mutta kulkuyhteyksien rakentaminen on ollut hitaampaa. Yhteys mantereeseen saatiin jo vuonna 1930-luvun alkupuolella mutta Säynätsalon ja Muuramen välinen tie valmistui vasta 1980-luvulla. Koko tämän ajan Muuramelaiset kulkivat töihin joko soutaen tai pientä polkua myöten jalan ja myöhemmin autolla Kinkomaan kautta.  Ihmettelin miten ihmiset ovat hyväksyneet tämän arkielämän vaikeutuksen vuosikymmeniä.  Nyt ihmettelen samaa, tällä menolla kevyenliikenteen väylän odotus jatkuu vielä vuosia ja vuosikymmeniä. Uuden kauppakeskuksen myötä Kinkomaalaisten ja Säynätsalolaisten ostokäyttäytyminen voisi kuitenkin muuttua. Nykyään Muuramen liikkeet tarjoavat lähes kaiken tarvittavan ja olen itse vaihtanut ostokäyttäytymistäni noin 90 prosenttisesti Muuramen liikkeiden suuntaan. Laajempana ilmiönä tällä on vaikutusta. Kinkomaan 1300 ja Säynätsalon 3300 asukasta muodostavat mahtavan ostopotentiaalin.

Linja-autoalueiden muuttamisen jälkeen Muuramesta tuli halvempi yhden vyöhykkeen sisäinen matka sekä säynätsalolaisille että Kinkomaalaisille. Kevyen liikenteen väylällä on osin samoja vaikutuksia ja laajentaisi erityisesti pyöräilevien Säynätsalolaisten ostosmahdollisuuksia. Myös Muuramen liikkuva koulu ja Liikkuva Muurame ohjelmien hengessä kevyenliikenteenväylä olisi hyvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti