torstai 12. toukokuuta 2016

1) Kirjasto takaisin Kinkomaalle

Aloitteen nimi
1) Kirjasto takaisin Kinkomaalle

Aloite
Kuntalaisaloitteena ehdotetaan seuraavaa:

Kirjasto tulisi palauttaa Kinkomaalle mahdollisimman nopeasti.

Sitä suunniteltaessa tulisi pohtia Kinkomaan asukkaiden kanssa yhdessä sen sijaintipaikkaa - olisiko se koulu vai Vitapolis. Toiseksi tulisi pohtia sen käyttötarkoitusta, olisiko siellä erityisen paljon lapsille ja nuorille kouluikäisille luettavaa vai palvelisiko se tehokkaammin esimerkiksi vanhusväestöä.
Kinkomaalaisilta voitaisiin kysyä haluaisivatko he vapaaehtoisesti olla osana kirjaston toiminnan järjestämisessä.  Lähikirjastosta voisi tulla uuden sukupolven kirjasto, jossa kirjojen lainaamisen lisäksi luotaisiin parempaa yhteisöllisyyttä.

Kirjastossa tulisi olla wifi-verkko, tietokone ja tablettitietokone.

Lisäksi kirjastoon tarvittaisiin isokokoinen kirjojenvaihtohylly, johon taajaman asukkaat voisivat tuoda kiertoon kirjoja, elokuvia ja musiikkia, pelejä ja niin edelleen. 

Nykyinen käytäntö:

Kinkomaalla oli pitkään kirjasto koulun vanhassa rakennuksessa. Nyt sitä ei enää ole.
Kirjastoauto Wivi käy parittomina viikkoina Kinkomaalla.

Muutoksen edut:

Kinkomaa on Muuramen nopeimmin kasvavan 1300 asukkaan taajama, jossa on paljon lapsiperheitä ja vanhuksia. Vaikka Keski-kirjastot tarjoavat nykyään jo elektronista kirjan lainausta on perinteisen kirjan merkitys kuitenkin suuri erityisesti kolmessa ikäryhmässä: lapset, lapsiperheet ja ikääntyneeet ihmiset. Aktiivinen lukeminen lapsena ja nuorena kasvattaa sanavarastoa, avartaa ja sivistää. Lapsiperheissä yhdessä lukeminen ja lapsille lukeminen synnyttävät positiivisia yhdessäolon kokemuksia jotka kantavat myös niihin valintoihin joita aikuinen sitten itse ollessaan vanhempi tekee. Kirjastossa käynti kasvattaa seuraavan sukupolven kirjastonkäyttäjiä. Vanhukset (joita on pelkästään Vitapoliksen hoivakodeissa 150) voivat tarvita suuritekstisempiä kirjoja ja ääneenluettuja kirjoja palatakseen kirjojen taikamaailmaan. Aivosolujen jatkuva aktivointi edesauttaa myös terveempää vanhuutta.

Yhteisessä tilassa oleva Wifi ja tietokone ovat asioita joita voidaan käyttää palvelujen järjestämiseen tai uusien asioiden opetteluun.

Kunta jota aloite koskee:
Muurame

Aloitteentekijä ja kerääjä:
Luka Lindqvist

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti