torstai 12. toukokuuta 2016

3) Paikallisliikenteen linja 16 palauttaminen käymään Kinkomaan sairaalalla (Vitapolis)

Aloitteen nimi
3) Paikallisliikenteen linja 16 palauttaminen käymään Kinkomaan sairaalalla (Vitapolis)

Aloite
Kuntalaisaloitteena ehdotetaan seuraavaa:
Linja-autovuoron 16 käynti Kinkomaan sairaalan pysäkillä (Vitapolis) palautettaisiin viimeistään Kesäkausi 2017 aikatauluun ja pidettäisiin sen jälkeen voimassa ympäri vuoden.

Vähintään vuoroja tarvittaisiin:
06.00 - 18.00 välinen liikenne riittäisi arkisin
09.00 - 16.00 välinen liikenne riittäisi lauantaina

Muuramen kunta on mukana maksajana ja vaikuttajana osana Jyväskylän seudun joukkoliikenteessä. Sen tulisi käyttää vaikutusvaltaansa siihen että kuntalaiset voivat käyttää joukkoliikenteen palveluja - myös Kinkomaan sairaalalla (Vitapolis).

Nykyinen käytäntö:
Linja 16 on käynyt Kinkomaan sairaalalla vuosikymmenet. Se ei enää kulje 6.6.2016 jälkeen. Kaikki joukkoliikenne Kinkomaan sairaalalle lakkaa (Vitapolis).  Vitapoliksen alueen asukkaiden ja toimijoiden lähin pysäkki tulee olemaan 700 - 1200 metriä kauempana kuin ennen.

Muutoksen edut:
Kinkomaa on noin 1300 asukkaan Muuramen nopeimmin kasvava taajama. Viime vuosien aikana Vitapoliksen alueelle on avattu kolme vanhusten hoivakotia, joiden asukaspaikkojen määrä on noin 150 (Paatela 29, Rantala 61 ja Hannala 60). Tämän lisäksi Päijänteen rantaan Vitapoliksen taakse on
rakenteilla vireä noin viidentoista talon omakotialue ja on suunnitelmia myös uusista alueista. Viimeisten tietojen mukaan Vitapoliksen alueelle noussee myös kerrostalo, johon on tulossa 41 asuntoa, ensimmäisenä neljästä Vitapoliksen alueen uudesta kerrostalosta, joihin yhteensä rakentuisi noin 160 asuntoa (jos samankokoisia kuin ensimmäinen).

Vitapoliksen päärakennukseen on myös avattu uusia palveluita kuten päiväkoti Tenava-Satumetsä, joka ylläpitää myös lounasravintolaa. Päärakennuksessa on myös muita erityisesti liikuntarajoitteisille tarkoitettuja palvelualan yrityksiä, joista PT-keskus Oy tarjoaa selkäydinvammaisille erilaisia apuvälineitä. Näiden tietojen valossa on vaikea ymmärtää miksi Kesäkauden 2016 ja siitä eteenpäin linjan 16 käynti Kinkomaan sairaalalla (Vitapolis) on jäämässä pois. Alueen asukasmäärä on kasvussa, alueen asukkaat ja hoivakotien asukkaat tarvitsevat Kinkomaan sairaalan (Vitapoliksen pysäkkiä) voidakseen hoitaa kauppamatkoja, työmatkoja, koulumatkoja ja niin edelleen. Myös hoivakotien vierailijat voivat tarvita linja-autokuljetusta ja viimeaikoina kasvavassa määrin myös Vitapoliksen yrityksien asiakkaat ja henkilökunta tarvitsevat Kinkomaan sairaalan (Vitapolis) pysäkkiä.

Vitapolikseen on viime vuosina sijoitettu merkittävä määrä aikaa ja rahaa ja sen tulevaisuus on valoisampi kuin pitkään aikaan. Tämä positiivinen kehitys loppu Joukkoliikennejaoksen kokoukseen 25.2.16. Nyt toteenpantava muutos vaarantaa koko alueen kehittymisen ja kulkemisen ja vaarantaa Vitapoliksen alueen kehittymissuunnitelmat. Joukkoliikenne on tärkeässä roolissa monille asukkaille ja niille potentiaalisille asukkaille joita Vitapolis voi houkutella. Vitapoliksen alueen yritykset ovat positiivisesti suuntautuneet erilaisiin palveluihin myös liikuntarajoitteisille joita voivat käyttää myös muut kuin alueen asukkaat. Uusien yrityksien houkutteleminen alueelle vaikeutuu huomattavasti, potentiaaliset asukkaat kääntyvät pois sellaiselta syrjäseudulta jonne ei edes pääse joukkoliikenteen avulla.

Kunta jota aloite koskee:
Muurame    

Aloitteentekijä ja kerääjä:

Luka Lindqvist

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti